SKŁAD i WŁASNOŚCI
Bezbarwny, słabo alkaliczny płyn - zawiera w alkohol izopropylowy i chlorek didecyloamoniowy. Działa bakteriobójczo - aktywny m.inn. wobec Salmonella panama, Salmonella typhymurium, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, wirusobójczo - na Poliovirus, Adenovirus, Herpoes virus, wirusy VIH i VHB, grzybobójczo. Ulega w ponad 90% rozkładowi biologicznemu. Specjalistyczny preparat do dezynfekcji metodą mikrodyfuzji (tj. rozpylania na sucho) we francuskim Systemie Hygiasept®.
ZASTOSOWANIE
1/ Kuchnie zbiorowego żywienia i garmażerie - dezynfekcja powietrza i powierzchni
pomieszczenia, sprzęt kuchenny, naczynia i pojemniki, chłodnie
2/ Dezynfekcja powietrza i powierzchni w przemyśle spożywczym, w tym:
pomieszczenia przemysłowe i magazynowe, wyposażenie i ciągi technologiczne
3/ Transport środków spożywczych - samochody i samochody-chłodnie.
SPOSÓB UŻYCIA
preparat jest gotowy do użycia - rozpylenia (zamgławienia) w systemie mikrodyfuzji Hygiasept® , przed użyciem wstrząsnąć
kanister z preparatem wstawić do mikrodyfuzora (np. Ecosept, Easysept lub Technisept)
obsługa urządzenia zgodnie z instrukcją
nie należy rozpylać preparatu bezpośrednio na artykuły spożywcze
UWAGA : nie mieszać z innymi produktami !
DANE TECHNICZNE
Wygląd - ciecz o bezbarwna, bez zapachu
Gęstość - około 1 g/cm³ (temp. 20°C)
Odczyn - słabo zasadowy Opakowania po 2 L i 5 L
ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
W świetle obowiązujących przepisów (rozp. MZ z 2.09.2003, Dz.U. Nr 171, poz 1666) preparat nie jest zaklasyfikowany jako niebezpieczny.
Warunki bezpiecznego stosowania /S/
- pomimo, że produkt nie wymaga oznakowania ostrzegawczego zalecane jest przestrzeganie następujących zasad bezpieczeństwa :
S 2 - chronić przed dziećmi
S 24/25 - unikać zanieczyszczenia skóry i oczu
S 26 - zanieczyszczone oczy przemyć natychmiast dużą ilością wody i zasięgnąć porady lekarza
DOKUMENTACJA
Produkt francuski, kod produktu HDA 120, kod grupy towarowej "H", karta charakterystyki MSDS PL, pozwolenie Min.Zdrowia na obrót produktem biobójczym nr 1520/04, klasyfikacja prod. biobójczego (wg rozp. MZ z 17.01.2003, Dz.U. Nr 16, poz.150): Kategoria I - Grupa 2 i Grupa 4.
|